• Start
 • Resor äventyr & kunskap

Unika Etiopien

Res med Marika Griehsel
suitcase 7 - 20 oktober 2019
Marika Griehsel
Marika Griehsel

Vi är mycket glada att kunna erbjuda en kunskapsresa där Marika Griehsel leder en grupp resenärer till Etiopien.

Etiopien ligger inte så långt bort som vi kanske kan tro. Direktflyg från Stockholm  tar drygt  sju timmar och när vi landar på den stora internationella flygplatsen i Addis Abeba så är vi i ett av Afrikas största och folkrikaste länder. 

Över 100 miljoner invånare med 80 olika språk, ett mycket skiftande landskap och med en nedtecknad kulturhistoria med rötter till tiden runt Kristi födelse. 

Här möter vi den uråldriga etiopiska koptiska kyrkan och modern feminism på en och samma dag. Det är hisnande.

En politisk reformprocess har dragit igång med raketfart. Från djupt förtryck till löften om yttrande- och pressfrihet på bara några få månader. Ni kan se landets nya premiärminister Abiy Ahmed skymta på tidningsomslag bakom de unga sko-pustarna, är deras framtid på väg att bli bättre nu? 

Afrikaexperten Marika Griehsel skapar möten med människor från samhällets olika delar och kulturer och vi ger oss också ut  på landsbygden i höglandet och i naturen för att se Etiopiens spännande fågel- och djurliv.

Ett unikt tillfälle att ta del av Etiopien bortom de vanliga turiststråken. 

 • IMG 0871

  Detaljerad Resplan

  • user friends Arrangör och ciceroner

   Marika Griehsel
   Afrika Select AB

  • hiking Lokalguide

   Desale Mitiku

  • comments Kontaktuppgifter

   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
   +46 (0) 739 601 400

  Program: Unika Etiopien

  Avresa - Mån 7/10

  Utresa flyg: 

   ET 715  07OCT  ARN - ADD 21.50 - 06.20 (+1 )    Stockholm - Addis 

  TBC

  Tidtabeller till Arlanda

  Dag 1 – Mån 7/10

  • Måltider:

   Mat på flyget

  Vi reser från Stockholm på kvällen och landar på den stora internationella flygplasten i Addis Abeba då solen  just gått upp tisdagen den 8 oktober.

  Marika har arbetat i Etiopien med ett pilotprojekt runt mediestöd under 2018 och halva 2019 samt rapporterat tillsammans med  Simon från Etiopien vid ett flertal tillfällen under 1990-talet. 

  Det fanns stort hopp om en positivt utveckling i mitten av 1990-talet efter att diktatorn Mengistu störtades.  Ett federalt system skulle införas för ge självstyre åt landets nio regioner men regimen som kom till makten, ledd av en liten elit styrde med järnhand och motsättningar mellan centralmakten och olika grupper har präglat Etiopien sedan dess. 

  Även nu under reformprocessen som fick en kickstart efter folkliga protester och krav på demokrati har tyvärr maktspelet kommit att präglas att politiker som använder sig av etnicitet för att stärka sin maktbas.  Premiärminister Abiy Ahmed säger att han vill ena alla folk och hålla landet samman, kuppförsöket i mitten på juni 2019 är ett tecken på hur svårt hans uppdrag är.

  Dag 2 – tis 8/10

  • Måltider:

   Frukost

   Lunch till egen kostnad

   Middag till egen kostnad

  Boende: Blue Nile Resort, Bahir Dar

  Ankomst 06.20, vi köper besöks-visa 50 US på flygplatsen och efter passkontroll möter vi vår lokala guide och chaufför. 

  Vi kör norrut genom huvudstaden Addis Abeba mot Etiopiens näst största stad Bahir Dar. Universitetsstad och Amhara-regionens viktigaste plats efter Addis. Färden tar oss upp i de höga bergen på bra men slingrande vägar, vi kan njuta av utsikten där fält med det inhemska sädeslaget teff är vår följeslagare. Vi stannar för en traditionell etiopisk lunch med injera och olika grönsaks-såser  och anländer till vårt hotell direkt vid Tana-sjöns strand på sen eftermiddagen. 

  Efter vila och bad  och lättare gemensam middag drar vi oss tillbaka för en god natt sömn.  Vi är högt upp och det kommer att påverka orken en del.

  Frukost ingår under hela resan plus två luncher och två middagar. 

  Alla gemensamma utflykter ingår. 

  Dricks till lokal guide och chaufför samt hotelldricks och besöksvisa ingår ej. 

  Dag 3, 4–ons 9:e - tors 10:e okt

  • Måltider:

   Frukost

   Lunch till egen kostnad

   Middag till egen kostnad

  Boende: Blue Nile Resort, Bahir Dar

  Lake Tana är Blå Nilens källa, vi åker på en kryssning, vi besöker universitet och journalistutbildningen och den lokala radio och tv-stationen.  Vi samtalar med Marikas vänner om hopp inför framtiden och deltar i en traditionell kaffeceremoni.

  Svensk närvaro finns det gott om i Etiopien dels genom den historiska missionen men också nutida som gör sig påmind och fascinerar. Här sys kläder till H&M på löpande band, ett låglöneland där investerare tas emot med öppna armar, inte minst kinesiska.  Vilka gynnas av investeringar och har den höga ekonomiska tillväxten gett bättre förutsättningar för en större del av befolkningen ? Hör hur etioperna själv ser på saken.

   

  Vi ser på några av Marika och Simons reportage från 1990-talet och går på stadens bästa restaurang. 

  Dag 5 - fredag 11 oktober

  • Måltider:

   Frukost

  Boende: Goha Hotel, Gondar 

  Efter två innehållsrika dagar i Bahir Dar kör vi norrut igen och övernattar i staden Gonder på väg mot naturreservatet Simien National Park. 

  Gondar är en av Etiopiens äldsta städer med plats från 1600-talet.  Här levde några av landets främsta härskare.   Vi besöker de gamla slotten innan vi reser vidare den 12 oktober mot Simien. 

  Dag 6 - 7 – lör 12:e - sön 13:e okt

  • Måltider:

   Frukost

   Lunch till egen kostnad

   Gemensam middag på lodgen

  Simien Lodge, Simien National Park

  Simien Lodge är Afrikas högst belägna hotell och vi kommer att bli väl omhändertagna på flera tusen meter höjd.

  Här kan vi ha turen att se stora grupper av Gelada babianer och insupa den enorma utsikten.  En anledning till att Etiopien inte blev kolonialiserat är att det är svårt för främmande makt att kontrollera de enorma bergsmassiven. 

  Här kommer vi ta del av den spännande berättelsen om hur drottning Victoria sände flera tusen man för att rädda en grupp européer som hölls fängslade av kejsare Tewodros, ett galet uppdrag med många förvecklingar.

  Vi rustar oss med kamera, kikare och bra vandringsskor och en vindtät jacka och kanske ser vi den mycket sällsynta etiopisk stenbocken eller waliestenbock som är en art i släktet getter. Här finns också räv, antilop, leopard och varg. Den unika miljön och djurlivet är anledningen till att en nationalpark grundades 1969 och blev ett UNESCO världsnaturarv redan 1978.

  Dag 8-11 – mån 8:e - tors 16:e okt

  • Måltider:

   Frukost

   Lunch till egen kostnad

   Middag till egen kostnad

  Tukul Village Hotel, Lalibela

  Resan från Gondar till Lalibela tar hela dagen och vigör ett kortare stopp vid en by som fått en del uppmärksamhet på grund av sin genuina och framgångsrika önskan att skapa ett mer rättvist samhälle.

  När vi ankommer till Lalibela sent på måndagen väntar två intensiva dagar men allt i den takt som förespråkas just här. Vi befinner oss på helig mark och vi bor på en enkelt med mycket gästvänliga hotell, Tukul Village Hotel. Här kommer vi att besöka stenkyrkorna, möta lokal konstnär och hälsa på i en skola. Ibland känns det som om vi befinner oss 2000 år tillbaka i tiden men behoven av utveckling och lusten att delta i den moderna världen dominerar samtalen även i Lalibela. 

  Dag 11 torsdag 16 oktober

  • Måltider:

   Frukost 

    

  Boende: Intercontinental Hotel, Addis Abeba

  Efter två hela dagar i Lalibela med omnejd är det tid att ta farväl och vi flyger inrikesflyg till huvudstaden Addis Abeba på eftermiddagen.

   Vi inleder med en tur runt staden då vi kör från flygplatsen mot hotellet. Vi får en idé hur denna mångmiljonstad är strukturerad med flotta kvarter, lägenhetskomplex och fattigområden i en salig blandning. Här byggs det  överallt, investeringar, inte minst kinesiska gör att delar av stan mest ser ur som en byggarbetsplats.  I Addis har också flera viktiga organisationer sina kontor, Afrikanska Unionen med sitt överdådiga högkvarter och FN:s ekonomiska kommission, UNECA. 

  Addis erbjuder ett tvärt kast från stenkyrkorna i Lalibela till storstaden med flotta Intercontinental, caféer och restauranger men framförallt erbjuder dagarna i huvudstaden möjlighet att upptäcka lite på egen hand och börja smälta alla intryck. 

   Vi kommer även att möta några av mina nya vänner som brinner för att vara med och bygga ett modernt och rättvist samhälle. 

  Dag 12, 13
– fre 18:e - lör 19:e

  • Måltider:

   Frukost

   Lunch till egen kostnad

   Middag till egen kostnad

  Boende: Intercontinental Hotel, Addis Abeba

  Addis bjuder på mycket och vi besöker Nationalmuseum för att se urtidsmänniskan Lucy som upptäcktes 1974 i Awashdalen.  Skelettrester från en kvinna som antas ha levt för 3,2 miljoner år sedan. Vi tar oss även till kejsare Menekles  första palats på bergsluttningen utanför Addis och en vandring i den botaniska trädgården. 

  Addis Abeba innebär god mat och musikupplevelser. Etiopiska jazz är världsklass musik och personligen anser jag att det är något av det bästa man kan lyssna på. 

  Kanske köper vi ny-rostade kaffebönor att ta med hem, vackra handvävda bomullstyger och varför inte läderskor från en av landets mest framgångsrika kvinnliga entreprenörer.

   På lördagen avslutar vi med en gemensam middag på hotellet. 

  Runt kl 21 beger vi oss till flygplatsen för hemfärd.

  Dag 14 20 oktober – Hemresa

  Hemresa flyg – Ankomst Arlanda på morgonen, cirka 06.00

  Tidtabeller från Arlanda

  sun - Information gällande resan och bokningen

  Programmet kan komma att ändras ifall väder eller andra omständigheter gör att vissa delmoment inte kan genomföras. Då kommer likvärdiga alternativ att erbjudas.

  Vi strävar alltid efter att ge den bästa servicen och ser gärna att deltagare aktivt deltar i samtal och möten för att få ut det mesta av resas upplägg. 

  • Afrika Select rekommenderar att flyget bokas via Tranås Resebyrå / Tour Africa.  Detta för att underlätta då inrikesflyg ska bokas mellan Lalibela och Addis. 

   

  • Afrika Select tillhandahåller kontakten med Tranås Resebyrå. Vi flyger med Ethiopian Airlines.

   

  • Flyg: Cirka 8 100 sek inklusive inrikesflyg mellan  Lalibela och Addis, inklusive skatter, arvode och bagage.

   

  • Pris per person 30 000 sek ( exklusive flyg )

   

  • Enkelrumstillägg: 5 000 sek

   

  • Anmälningsavgift: 10 000 sek via faktura. 

   

  • För ytterligare detaljer runt villkor och betalning ring Marika Griehsel +46 739601400

   

  Flygbetäckning och tider:

   ET 715  07OCT  ARNADD 2150 0620+1    ( Stockholm - Addis )

  ET 121  17OCT  LLIADD 1310 1410              ( Lalibela -Addis  )

  ET 714  19OCT  ADDARN 2340 0640+1        ( Addis - Stockholm ) 

  • Marika Griehsel, arrangör och ciceron

  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • + 46 739 601400

  • Afrika Select har resegarantier ställda hos Kammarkollegium.

  Kontakt

  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • +46739601400 / 1
  • Afrika Select
   Kapellgränd 8
   116 25 Stockholm
   Sweden

  Copyright © 2019 Afrika Select. All rights Reserved. Integritetspolicy