• Home

Sydafrika i Anders Sparrmans fotspår.

Jubileumsresa med Marika Griehsel
suitcase 22 oktober - 04 november 2022
Marika Griehsel

Marika Griehsel

För den nyfikne och vetgirige resenären,  en upptäcksfärd genom tid och rum i Sydafrika för att hylla Anders Sparrman.

I år är det 250 år sedan Anders Sparrman satt fot i Kapstaden. Linnés lärjunge som aktivt arbetade mot slaveriet, reste två gånger med James Cook på världshaven och kartlade Sydafrikas unika flora och fauna.  Läkaren Sparrmans fantastiskt spännande liv firar vi med en kursresa till Kapprovinsen i oktober 2022, då den sydafrikanska våren just är på väg att mot sommar. Specialresan leds och anordnas av  Marika Griehsel, mångårig Afrika-korrespondent för SVT och numera ägare av rese-och produktions bolaget Afrika Select & Nordic Select Safaris. 

Vi följer i Anders Sparrmans fotspår och färdas med buss i en vid cirkel, från undersköna Kapstaden till hamnstaden Port Elizabeth och tillbaka via halvöknen Karoo och avslutar i vin- och jordbruksdistriktet Swartland, där några av de första européerna slog ned sina bopålar. 

Lärjungen Sparrman frågade, undersökte och såg allt runt omkring sig. Han skrev omfattande rapporter om naturens växlingar, om väderförhållanden, om möten med människor och djur. Han ritade kartor och skickade hem växter och uppstoppade djur till mästaren Carl von Linné. 

Sparrmans insamlade föremål hör till de mest omfattande på Naturhistoriska museet i Stockholm och hans dagboksanteckningar  blev uppskattade reseskildringar som publicerades i slutet av 1700-talet.

Idag är stora delar av Kapprovinsens flora och fauna, skyddade områden och har klassats av UNESCO som ett världsarv där Anders Sparrman och hans samtida, Linnélärjungen Peter Thunberg, beskrivs som Kap botanikens fäder.

Resan är upplagd så deltagare får  ”lära känna ” Anders Sparrman  och hans tid i Sydafrika samt tillskansa sig  fördjupade kunskaper och analys om Sydafrikas nutidshistoria. Från kampen mot apartheid, Nelson Mandelas frigivning, det första demokratiska valet 1994 till dagens socio-ekonomiska möjligheter och utmaningar.  

Detaljerad Resplan

 • comments Kontaktuppgifter

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  +46 (0) 739 601 400

Program: 

Sydafrika i Anders Sparrmans fotspår

 

Vi besöker  bland annat historiska platser, gör enklare vandringar  som till exempel i den magiska regnskogen i Knysna,  besöker vingårdar, och jordbruk,  badar i Indiska oceanen, åker på safari, träffar spännande personer som verkar i Sparrmans anda, äter och dricker utmärkt  gott. 

Detaljer i programmet, villkor och pris  nedan.  

Resevillkor, ytterligare villkor på Afrika Selects hemsida; www.afrikaselect.se 

Resan är upplagd som en kursresa där programmet startar 23 oktober i Kapstaden och avslutas i Kapstaden 3 november 2022.  

Avresa från Sverige den 22 oktober, hemkomst den 4 november.

Varje deltagare ansvarar för att boka sin egen flygresa med Ethiopian Airlines. Kontrollera att ni bokar rätt flyg. 

Max 25 deltagare

Pga av Corona rekommenderar jag att varje deltagare även tecknar ett avbeställningsskydd och reseförsäkring via EVR. 

Priset är för dubbelrum, tillägg för singelrum tillkommer. 

Hotell: 3-4 stjärnor  

Afrika Select & Nordic Select Safaris har resegaranti ställd hos Kammarkollegium.

Anmälan via e-post till  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Anmälan är bindande

För  ytterligare information skicka e-post till Marika Griehsel och uppge telefonnummer så ringer Marika tillbaka. 


Tidtabeller till Arlanda

Lordagen 22 oktober - Söndagen 23 oktober

 • Meals:

  Provided on flights

Lördagen 22 oktober:  Avresa från Sverige Arlanda kl 21.50:

Ethiopian Airlines ET 715  

Söndagen 23 oktober: Ankomst Addis Ababa kl 06.20

Avresa från Addis Ababa kl 08.15: ET 847 

13.45 Ankomst Kapstaden

På flygplatsen välkomnar Marika Griehsel och på väg till hotellet genomförs en kort guidad tur genom Kapstaden. Väl inne i stadskärnan gör vi ett besök på Signal Hill. En plats som  även Anders Sparrman begav sig till då han anlänt till Kap. Härifrån har vi fantastiska vyer över staden och dess ytterområden. 

KAPSTADEN är Sydafrikas näst största storstadsområde (efter Johannesburg), med 3,5 miljoner invånare i storstadskommunen, Staden går även under smeknamnet moderstaden (afrikaans: moederstad engelska: mother city). Staden är belägen på Atlantkusten i den sydvästra delen av landet. 

Transfer till President Hotel i centrala Kapstaden. Hotellet ligger 1 minuts promenad från Sea Point Promenade, idealiskt för promenader längs kustlinjen.  Rummen är luftiga och moderna och det finns pool. www.presidenthotel.co.za

Gemensam drink och välkomstmiddag. 


Måndagen 24 oktober

Efter frukost åker vi  till fängelseön Robben Island. 

En båtur på cirka en timme då vi får möjlighet att beskåda kusten från havet så som Sparrman måste ha sett  Taffelberget då han anlände med skepp till den holländska kolonin 1772.

Robben Island är mest känt för att Nelson Mandela satt fången här men sedan 1999 är ön också ett världsarv med magisk natur, antiloper och pingviner.  

Efter vårt besök på Robben Island åker vi  till den botaniska trädgården vid Taffelbergets fot, Kirstenbosch Botanical Gardens för en gemensam lunch.  Sedan djupdyker vi i Kapprovinsens enorma artrikedom.  Känner dofterna och hör bina i senvårens värme tillsammans med en lokal botaniker och tillika Sparrman-kännare som tar oss med på rundvandring. 

Vi lär oss mer om den speciella växtligheten”Fynbos” som utgör grunden i Kaps botaniska kungadöme. Växter som vi kommer att se mer av under hela vår resa, från Kapstaden till hamnstaden Port Elizabeth. På kvällen finns det möjlighet att  utforska det forna hamnområdet i Kapstaden, populära Water Front  med alla dess fantastiska restauranger och folkliv.

Middag på egen hand. 


Tisdagen 25 oktober

Dagen börjar tidigt  med kaffe och te och så tar vi med oss frukost att äta vid första stopp  för att kunna utnyttja dagen till fullo. Framför oss har vi en dagstur som går söderut längs Kaphalvön. Vi kör den vackra kustvägen, Chapmans Peak Drive och gör flera uppehåll  bland annat vid Godahoppsudden och Cape Point som ligger i ett naturreservat. 

Gemensam lunch på den trevliga fiskrestaurangen Harbour House, vackert belägen vid havet. Härifrån har man underhållning i form av sälar som ofta hänger på klipporna utanför restaurangen. 

På vägen tillbaka till Kapstaden i besöker vi den svenska läkaren Ingrid Le Roux och hör mer om hennes framgångsrika mentor-mamma projekt.  Ingrid som också är familjen Tutus personliga läkare, har varit engagerad i samhällsutveckling och hälsofrågor för det mest utsatta sedan slutet på 70-talet. Hon sommartalade i P1 2019 och berättade om den dramatiska dagen då Nelson Mandela släpptes fri och hon kallades in av ANC, för att som fristående läkare genomföra en första oberoende hälsoundersökning på Mandela efter 27 år i fångenskap. 

Middag på egen hand. 


Onsdagen 26 oktober

Efter frukost och utcheckning är det dags åka mot Hermanus och vindistriktet Walker Bay via Atlantkusten.  På vägen görs ett stopp på Stony Point,  ett naturreservat som är hem till en av de största afrikanska pingvin-kolonierna i världen. 

Vi följer samma rutt som Sparrman och hör berättelser om hur han gick till väga då han drog ut på sina expeditioner med häst och oxvagn. Nu finns det tid för frågor innan vi stannar för vinprovning och lunch på Moggs, är en familjeägd restaurang inhyst i en gammal bondgård. En lokalt väl bevarad hemlighet där man använder sig av närproducerade råvaror för att engagera de lokala bönderna. 

Vi bor på  Misty Waves Boutique Hotel och på sen eftermiddagen finns det tid att promenera i den vackra lilla staden Hermanus.  Har vi tur så ser vi  den magnifika Södra Rätvalen som kommer in i  havsvikens lugnare vatten för att kalva den här tiden på året. www.hermanusmistybeach.co.za 

Middag på egen hand. 


Torsdagen 27 oktober

Idag reser vi en längre sträcka men gör flera stopp för att njuta av det varierande landskapet.

Vi färdas från Hermanus vid Atlanten till den lilla staden Knysna med sin vackra lagun vid Indiska Oceanen.  

Men först beger oss först mot Strandveld Vineyards. Här provar vi några av vinerna och äter lunch och får höra med om Anders Sparrmans koppling till vingården. Efter besöket fortsätter resan österut.

På plats i Knysna checkar vi in på Protea Hotel By Marriot Knysna Quays. Ett  trevliga boende med ett perfekt läge mitt i hamnen. Här finns restauranger och butiker precis runt hörnet. Rummen är ljusa och härliga och hotellet har pool.  www.marriott.com 

Middag på egen hand


Fredagen 28 oktober

Dagen börjar med frukost på hotellet. 

Sedan beger vi oss ut på det riktiga landet och till  det som beskrivs som världens äldsta regnskog. Vi besöker ett lantbruk med produktion av nötter, citrus och sharonfrukt. Här bjuder jag på lunch vid regnskogens rand  och vi vandrar genom  orört Fynbosrike. 

Ta med badkläder och bra promenadskor. 

Knysna är känt för sina  skygga elefanter, sina ostron och för många spännande historier från tiden då nybyggare bröt mark och högg ned de enorma Yellowwood-träden.  Även Sparrman passerade området och beskriver svårigheterna med att ta sig över de  många över floderna på sin färd österut. 

Här levde Sydafrikas ursprungsbefolkning, Khoi-san-folket i årtusenden innan kolonisatörerna tog över marken, bit för bit. 

Middag på egen hand. 


Lördagen 29 oktober och söndag 30 oktober

Frukost på hotellet följt av utcheckning. 

Transfer mot Kariega Game Reserve. Kariega Game Reserve, på över 9000 hektar  erbjuder spännande djurliv. De finns goda chanser at att se ”the big five”. Reservatet är malariafritt. 

Lunch serveras vid ankomst följt av incheckning på Kariega Main Lodge. I denna lodge bor vi i ”chalets” med separata badrum. Alla stugor har ett gemensamt utsiktsdäck över reservatet och på området finns även en pool, för de som vill svalka av sig. 

Efter lunch gör vi oss redo för en första Game Drive. Fram mot eftermiddag/kväll kommer många djur fram för att äta och dricka efter dagens heta sol. Vi jämför det vi ser med det som Sparrman skrev om djuren på 1700-talet. 

Gemensam middag tillbaka på lodgen.

På söndagen i blir väckta tidigt på morgonen och beger er då ut på morgonens Game Drive. 

Tillbaka på lodgen blir ni mötta med en stärkande frukost.  Det finns tid för vila eller bad vid poolen. Efter några timmar serveras lunch på lodgen och framåt solnedgången ger ni er ut på Game Drive i skymningen. 

www.kariega.co.za 

Gemensam middag serveras på lodgen. 


Måndag 31 oktober

Efter en morgonfika i gryningen är det dags att bege sig ut på en sista Game Drive i soluppgången. Den här tiden på dygnet är djuren mest aktiva och vi hoppas se både antilop, elefant och noshörning. 

Väl tillbaka på lodgen serveras frukost följt av utcheckning. Idag bär det av mot lilla staden Barrydale  i halvöken Karoo. 

Nu är vi i den typ av landskap som utgör mer än en tredjedel av Sydafrika. Torrt, kargt och oerhört vackert.  För Sparrman var det en prövning att ta sig fram här. Vi kommer att förstå varför. 

Vi stannar till längs vägen för bensträckare samt enklare lunch på egen hand. 

Vi bor på trevliga Karoo Art Hotel beläget i centrala Barrydale. Inget rum är det andra likt på detta unika hotell. 

www.karooarthotel.co.za 

Gemensam middag 


Tisdagen 1 november

Efter frukost reser vi vidare västerut mot den historiska lilla orten Riebeek Kasteel som även Anders Sparrman besökte under sina expeditioner. 

Vi bor på Royal Hotel beläget i centrala Riebeek Kasteel. Rummen är enkla och trevliga. Läget är perfekt och ger möjlighet att upptäcka byn till fots. 

Här finns flera små butiker att botanisera i och ett antal restauranger att besöka. 

www.royalinriebeek.com 

Lunch och middag på egen hand.


Onsdagen: 2 november

Efter frukost ger vi oss ut på upptäcktsfärd. Swartland har mycket att erbjuda, historia, vingårdar, olivlundar.  Det var för klimatet, den bördiga jorden, förtyck och oro i Europa som människor immigrerade till Sydafrika och för evigt förändrade landets historia. Övergrepp mot lokal befolkningen tog genast fart och med sin vapen och sin bibel ansåg kolonisatörerna att de hade rätten att bestämma över allt. 

Anders Sparrman påverkades av det han upplevde under sina resor blev en stark motståndare mot slaveriet. Ett ställningstagande han inte alltid prisades för.  Under de sista dagarna i detta underskön men också djupt ojämlika land får vi tid att ta in mer av  historien och dagens förhållanden i Sydafrika. 

Vi besöker trevliga vin- och olivgården Kloovenburg (www.kloovenburg.com). Här gör vi både vin- och olivprovning. De är också kända för sin tapenade. Vinmakaren Pieter du Toit’s pappa startade Kloovenburg och var proffesionel Rugby player. 

På kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag och jag visar min nya dokumentärfilm om ärkebiskop Desmond Tutu. 


Torsdag 3 november - Fredag 4 november

Tidig frukost på hotellet följt av utcheckning. Vi stannar till vid de vackra trädgårdarna vid farmen Babylonstoren på väg mot flygplatsen. Här tar vi en promenad och en kaffe innan vi fortsätter mot flygplatsen. 

Avresa från Kapstaden kl14:35: Ethiopian Airlines ET846

vilket betyder att vi behöver vara på plats omkring kl11:30. 

Ankomst Addis Ababa kl22.00

Avresa från Addis kl23.40: Ethiopian Airlines ET714

Ankomst  Arlanda Fredagen 4 november 05.40 


sun   Resevillkor

Avbokning/ombokning som gäller vid resor med  Afrika Selects  och särskilda regler i samband med Coronaepidemi.

Afrika Select följer de allmänna resevillkoren och ställer erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet. Det medför att om resan blir avbruten eller inställd kan ersättning utbetalas ur resegarantin.

Afrika Selects kompletterande resevillkor, fastställer avtalet mellan Afrika Select  och resenären. Avtalet mellan Afrika Select och resenären blir bindande när resenären skriftligen har erhållit en bokningsbekräftelse och betalat anmälningsavgiften enligt reglerna.

Anmälan
Kontakta Afrika Select  via telefon, e-post eller fyll i en intresseanmälan under ”Bokning och förfrågan”. Därefter kommer Afrika Select så snart som möjligt att kontakta dig.

Anmälningsavgift
När du har fått en bokningsbekräftelse ska du inom tio (10) dagar betala in en anmälningsavgift på 3500 kr per person. Har inte anmälningsavgiften kommit in i tid avbokas resan automatiskt.

Slutbetalning
Slutbetalning ska vara Afrika Select tillhanda senast 20 dagar före avresan.  

Efter slutbetalning kan ingen återbetalning ske om kunden avbokar.  Återbetalning 50 procent om kunden har sjukintyg.

En administrativ avgift på 1500 sek tas alltid ut.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du ser över ditt skydd för eventuell avbokning på grund av sjukdom innan du bokar resan.

Resenären ska avbeställa resan så snart som möjligt, efter det att avbeställningsanledning upp­kommit. Grunden för avbeställningen ska på tillförlitligt sätt och styrkas med läkar- och/eller släktskapsintyg vid avbeställning på grund av sjukdom eller olycka. Av läkarintyget ska fram­gå undersökningsdatum, resultatet av undersökningen, diagnos, att sjukdomen är akut samt att sjukdomen utgör ett hinder för den aktuella resan. Läkarintyget ska vara undertecknat av be­hörig samt oberoende läkare. Avbeställning ska ske skriftligen.

Afrika Select rekommenderar  ERV:s avbeställningsförsäkring. Det skyddar mot kostnader om du avbeställer på grund av sjukdom, olycka eller annan händelse av ingripande karaktär.

Avbeställningsförsäkringen kostar 6,25 % av försäkringsbeloppet och går endast att beställa vid bokningstillfället. Vi förmedlar kontakten eller så tar ni kontakt med ERV www.erv.se

Försäkring
Du är skyldig att ha en heltäckande reseförsäkring som även täcker eventuell hemtransport. Vi rekommenderar ERV:s reseförsäkring som komplement till din hemförsäkring. Rådfråga Afrika Select och boka försäkring samtidigt som resan.

Avbokning kostnad plus administrativ avgift enligt följande:

Tidigare än 41 dagar före avresa: anmälningsavgiften plus admin. avgift
40-20dagar före avresa: 50% av resans pris plus admin. avgift
20  dagar – avresan: 100% av resans pris plus admin. avgift

Pass
Passet ska vara giltigt 6 månader efter hemkomstdatumet. Kontrollera att det finns minst två tomma sidor till förfogande för stämplar. Passet ska vara oskadat.

Antal resenärer
Afrika Select förbehåller sig rätten att ställa in resan om färre än 20 personer anmäler sig. I så fall meddelas bokade resenärer via e-post senast 40 dagar före avresan.

Utflykter
Vissa aktiviteter kan medföra ett risktagande. Du ansvarar själv för de eventuella skador du ådrar dig vid deltagande i dessa.

Reklamation
Felaktigheter ska påtalas på plats till Afrika Selects representant.  Återbetalning är inte möjlig.

Förbehåll
Inkvartering, tidtabeller och innehåll kan på grund av olika omständigheter ändras. Får vi kännedom om ändringar innan avresan meddelas resenärerna.

.

 

 • Marika Griehsel

 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • + 46 739 601400

 • Afrika Select har resegaranti ställd hos Kammarkollegium


Contact

 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • +46739601400 / 1

Copyright © 2020 Afrika Select. All rights Reserved. Integritetspolicy